Το κρεμμύδι το βάζουμε σε όλα τα φαγητά κατσαρόλας, αλλά εξίσου μπορούμε να βάλουμε μαζί του και το καρότο για το Β καροτένιο που κάνει καλό στο δέρμα και τα μάτια μας, και το σκόρδο που κάνει καλό στην πίεση. Αυτή την "Αγία Τριάδα" εδώ θα την βλέπουμε σε όλες τις παρασκευές.

Ψωμί πολύσπορο με αρωματικά φυτά και βότανα

 Υλικά
800 γραμ. αλεύρι κίτρινο
700 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης
950 γραμ. νερό χλιαρό
2 μαγιές ξερές ή 2 νωπές
37 γραμ. αλάτι
200 γραμ. διάφορα σπόρια (κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, σουσάμι, λιναρόσπορος, νιφάδες βρώμης σε ποικίλη αναλογία) και ότι άλλο σπόρο θέλετε
Σημείωση: 
στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε 
1) θυμάρι 10 γραμμάρια

2) βασιλικό με δυόσμο από 10 γραμ. το καθένα
3) να βράσουμε 3 φακελάκια μέντα με τσάι βουνού
4) να βράσουμε γλυκάνισο με μαχλέπι
Κάθε βότανο ή αρωματικό έχει την δική του γεύση και χαρακτήρα. Τα παραπάνω είναι δοκιμασμένα μεμονωμένα όπως τα παραθέτω.
 Αν βάλουμε τα ξερά αρωματικά, χρησιμοποιούμε νωπή μαγιά, αν βράσουμε αρωματικά χρησιμοποιούμε ξηρή μαγιά.

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το αλάτι στο μείγμα των αλεύρων και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την μαγιά στο νερό ή το 
αφέψημα και το ρίχνουμε στα άλευρα. 
Ζυμώνουμε να ενωθούν και ρίχνουμε τα σπόρια.
Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν κι αυτά.
Φτιάχνουμε δυο φρατζόλες και τις τοποθετούμε σε πετσέτα με χώρισμα ενδιάμεσα και τις σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα.
Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ή 3 ώρες (το χειμώνα θέλουν λίγο περισσότερο γιατί το αλεύρι ολικής φουσκώνει δύσκολα.
Τις γυρίζουμε πάνω σε σχάρα ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για μια ώρα σε φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου