Μία κουταλιά τής σούπας κέτσαπ έχει 36 θερμίδες.
Υλικά: 5 κιλά ντομάτες, 2 μεγάλα κρεμμύδια, μισό κεφάλι σκόρδο, 1 μεγάλο καρότο, μισή κόκκινη πιπεριά, μισή πράσινη πιπεριά, λίγο πράσο προαιρετικά, 140 γρ. μέλι, 90 γρ. ζάχαρη, 114 γρ. ξύδι, 228 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας αλάτι, 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά (αν τη θέλουμε λίγο καυτερή προσθέτουμε επιπλέον 1 κουτ. τσαγιού μπούκοβο σε σκόνη), 1 κουτ. τσαγιού θυμάρι, 1 ξύλο κανέλας, 5 κλωνάρια μαϊντανό.
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις κόβουμε χοντρά κομμάτια μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το πράσο, τα κόβουμε κι αυτά σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Τα βράζουμε όλα αυτά για 20 λεπτά χωρίς να προσθέσουμε νερό. Οι ντομάτες θα βγάλουν όλο το νερό τους με τον βρασμό.
Αφού κρυώσει το περνάμε απ' το λεπτό μύλο τού πουρέ. Αν δεν έχουμε κουζινομηχανή, το περνάμε απ' το χειροκίνητο λεπτό μύλο τού πουρέ, ή με ένα ραβδομπλέντερ κατ' ευθείαν μέσα στη κατσαρόλα μέχρι να διαλυθούν όλα πολύ καλά.
Τα παραπάνω υλικά γεμίζουν 3 βάζα 900 γρ.
Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα για αποστείρωση.
Η αποστείρωση πρέπει να γίνει για να μη μουχλιάσει και ξινίσει μέχρι να καταναλωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου