Το κρεμμύδι το βάζουμε σε όλα τα φαγητά κατσαρόλας, αλλά εξίσου μπορούμε να βάλουμε μαζί του και το καρότο για το Β καροτένιο που κάνει καλό στο δέρμα και τα μάτια μας, και το σκόρδο που κάνει καλό στην πίεση. Αυτή την "Αγία Τριάδα" εδώ θα την βλέπουμε σε όλες τις παρασκευές.

ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ

 

Μία κουταλιά τής σούπας κέτσαπ έχει 36 θερμίδες.



Υλικά: 5 κιλά ντομάτες, 2 μεγάλα κρεμμύδια, μισό κεφάλι σκόρδο, 1 μεγάλο καρότο, μισή κόκκινη πιπεριά, μισή πράσινη πιπεριά, λίγο πράσο προαιρετικά, 140 γρ. μέλι, 90 γρ. ζάχαρη, 114 γρ. ξύδι, 228 γρ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας αλάτι, 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά (αν τη θέλουμε λίγο καυτερή προσθέτουμε επιπλέον 1 κουτ. τσαγιού μπούκοβο σε σκόνη), 1 κουτ. τσαγιού θυμάρι, 1 ξύλο κανέλας, 5 κλωνάρια μαϊντανό. 


Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις κόβουμε χοντρά κομμάτια μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το πράσο, τα κόβουμε κι αυτά σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Τα βράζουμε όλα αυτά για 20 λεπτά χωρίς να προσθέσουμε νερό. Οι ντομάτες θα βγάλουν όλο το νερό τους με τον βρασμό.

Αφού κρυώσει το περνάμε απ' το λεπτό μύλο τού πουρέ. Αν δεν έχουμε κουζινομηχανή, το περνάμε απ' το χειροκίνητο λεπτό μύλο τού πουρέ, ή με ένα ραβδομπλέντερ κατ' ευθείαν μέσα στη κατσαρόλα μέχρι να διαλυθούν όλα πολύ καλά.




Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μέλι, ζάχαρη, ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πάπρικα, θυμάρι, κανέλα, μαϊντανό) και τα σιγοβράζουμε 3 ώρες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να γίνει μια σάλτσα πυκνή, σχεδόν να "κόβεται" με το κουτάλι.
Τα παραπάνω υλικά γεμίζουν 3 βάζα 900 γρ.
Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα για αποστείρωση.
Η αποστείρωση πρέπει να γίνει για να μη μουχλιάσει και ξινίσει μέχρι να καταναλωθεί.
Στην χύτρα, με ένα ποτήρι νερό τοποθετούμε τα βάζα στο τρυπητό σκεύος που κάνουμε στον ατμό τα φαγητά μας και βράζουμε 5 λεπτά. Σε ανοιχτή κατσαρόλα πάλι στο τρυπητό σκεύος με ένα ποτήρι νερό, βράζουμε 10 λεπτά.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου