Το κρεμμύδι το βάζουμε σε όλα τα φαγητά κατσαρόλας, αλλά εξίσου μπορούμε να βάλουμε μαζί του και το καρότο για το Β καροτένιο που κάνει καλό στο δέρμα και τα μάτια μας, και το σκόρδο που κάνει καλό στην πίεση. Αυτή την "Αγία Τριάδα" εδώ θα την βλέπουμε σε όλες τις παρασκευές.

ΚΑΦΕΣ (πως φτιάχνουμε ελληνικό, φίλτρου, φραπέ, fredo)

 Δημιουργώ αυτή την δημοσίευση, μετά από την επίσκεψη μου σε μια φίλη και παρακολουθώντας την να φτιάχνει έναν ελληνικό καφέ που ζήτησα και τον οποίο έκανε αυτό που λέμε εμείς οι παλιοί, "τουρλουμπούκι" 😄 , δηλαδή νερόπλυμα.

Όλοι οι καφέδες, εννοείται ότι, παράγονται από τον ίδιο κόκκο. Ανάλογα με το ψήσιμο τού καρπού και το άλεσμα, ξεχωρίζουν σε χοντρό άλεσμα για φίλτρου, σε πιο λεπτό για εσπρέσο και πολύ λεπτό 
σαν πούδρα για τον ελληνικό.


Κατ' αρχήν για τον ελληνικό, πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο φλιτζάνι. Το μικρό, δεξιά στη φωτογραφία είναι για έναν ελληνικό καφέ. 
Γεμίζουμε, όχι μέχρι επάνω, (αφήνουμε ένα πόντο απ' το χείλος του) ένα τέτοιο φλιτζάνι νερό.



Για ένα τέτοιο φλιτζάνι (έναν ελληνικό καφέ) θέλουμε: 1 κουταλάκι τού τσαγιού γεμάτο καφέ.
Για έναν γλυκό καφέ, βάζουμε δυο κουταλάκια τού τσαγιού ζάχαρη.
Για έναν μέτριο καφέ, βάζουμε ένα κοφτό κουταλάκι τού τσαγιού ζάχαρη.
Για έναν "με ολίγη" βάζουμε ζάχαρη στη μύτη τού κουταλιού τού τσαγιού.
Για έναν σκέτο βάζουμε μόνο τον καφέ.




Βάζουμε σ' ένα μπρίκι, το νερό, όση ζάχαρη θέλουμε και τον καφέ και το βάζουμε στη φωτιά (εγώ εδώ φτιάχνω πολλούς καφέδες). 
Ανακατεύουμε κι ακούμε τον θόρυβο τού βρασμού να αυξάνεται. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά.

Περιμένουμε να φουσκώσει. Πρώτα φουσκώνει στο κέντρο και μετά στα πλάγια. Δεν αφήνουμε να βράσει πολύ γιατί θα χαλάσει το "καϊμάκι".




Αδειάζουμε τον καφέ στο φλιτζανάκι. Αν κάνουμε πολλούς καφέδες μαζί σ' ένα μπρίκι, μετράμε για όσους καφέδες θέλουμε, τόσα φλιτζανάκια νερό και τον ανάλογο καφέ και ζάχαρη. Όταν φουσκώσει, μοιράζουμε στα φλιτζανάκια από λίγο στην αρχή σε όλα και μοιράζουμε το υπόλοιπο ξανά απ' την αρχή,απ' το πρώτο φλιτζανάκι, γιατί αλλιώς, το καϊμάκι θα πέσει όλο στο πρώτο φλιτζάνι και το τελευταίο δεν θα έχει καθόλου.

Μπορούμε να πιούμε τον ελληνικό καφέ και κρύο, αν τον αφήσουμε όλη νύχτα στο ψυγείο να κατακάτσει όλος ο καφές. Το πρωί αδειάζουμε το υγρό στο μπλέντερ και το χτυπάμε (αν θέλουμε αφρό), αλλιώς το πίνουμε έτσι. Η γεύση μπορεί να μη ικανοποιήσει κάποιους.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ









ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ
Για τον καφέ φίλτρου, προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ηλεκτρική καφετιέρα, γιατί πολλά εξαρτήματα της, απ' όπου περνάει το ζεστό νερό, είναι από πλαστικό γι αυτό προτιμώ τα ανοξείδωτα σκεύη.
Βράζω νερό σ' ένα κατσαρόλι, υπολογίζοντας 1 φλιτζάνι νερό για 1+1/2 κουταλιά τής σούπας καφέ που βάζω σε μια γυάλινη κανάτα τού καφέ.
Ρίχνω το βραστό νερό στη κανάτα με τον καφέ και περιμένω 10 λεπτά.



Σουρώνω τον καφέ σε ένα κατσαρολάκι ανοξείδωτο με σουρωτήρι ανοξείδωτο και φίλτρο τού καφέ.
Στο φλιτζάνι βάζω όση ζάχαρη θέλω και γάλα.
Με τον καφέ φίλτρου κάνουμε τον απλό ζεστό, αλλά και fredo αν, αφού τον σουρώσουμε τον βάλουμε στο ψυγείο.

Στο μπλεντεράκι βάζω τον σουρωμένο καφέ και όση ζάχαρη θέλω και χτυπάω σε φραπέ. Σερβίρω με γάλα. 
Αν τον θέλουμε καπουτσίνο fredo, βάζουμε από πάνω κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου